• Šta je za tebe civilno društvo?Pronađi svoj odgovor!

  • Šta je za tebe civilno društvo?CIVILNO DRUŠTVO ČUVA PRIRODU?

  • Šta je za tebe civilno društvo?Civilno društvo mi pomaže da bolje živim?

  • Šta je za tebe civilno društvo?Saradnik lokalnih vlasti?

Pozivnica / POINT 2.0 konferencija 23. - 26.05.2013

Poštovani/a,

Koristimo ovu priliku da Vas pozovemo da svojim učešćem uveličate POINT 2.0 konferenciju koja će se održati u Sarajevu.

 

POINT (Politička Odgovornost i Nove Tehnologije) ove godine će doživjeti svoje drugo

izdanje, a održat će se u sarajevskom art kinu Kriterion od 23. do 26. maja ove godine.

 

POINT je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, a također će uključiti i učesnike individualaca i organizacija iz drugih zemalja, a koje se bave specifičnim temama na koje se fokusira konferencija. POINT 2.0 je drugo izdanje i logičan nastavak uspješno održane prve POINT konferencije održane u februaru 2012. godine.

 

POINT konferenciju organiziraju UG „Zašto ne“ iz BiH u saradnji sa CRTA-om iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Cenrom za demokratsku tranziciju iz Crne gore i pokretom Mjaft iz Albanije.

 

Specifične teme i područja koja će biti u fokusu POINT konferencije u kontekstu korištenja novih tehologija uključuju monitoring odgovornosti vlasti, otvorene podatke, uspjeh projekata civilnog društva koji koriste nove tehnologije, upotreba tehnologije u zagovaranju, monitoring različitih nivoa vlasti i mnoge druge teme.

 

Na POINT 2.0 biće održane serije predavanja, govora, multimedijalnih prezentacija, panel diskusija, workshop-a i Skype razgovora na specifične teme, a sve uz učešće lokalnih, regionalnih i svjetskih aktivista/ica civilnog društva, medijskih eksperata/ica, predstavnika/ca medija, eksperata/ica za nove tehnologije, programera/ki, blogera/ki, pa i predstavnika/ca institucija i poslovnog sektora. Konferencija će na dinamičan način, uz korištenje novih tehnologija i vizuelnih alata, uz aktivno učešće učesnika/ca konferencije, kao i internet korisnika/ca, definirati osnovne probleme u ovim poljima, prezentirati konkretne primjere rada civilnog društva, kao i iskustva i strategije u radu na ovim specifičnim poljima.

 

POINT konferencija nastoji da postane platforma za civilno društvo u korištenju novih tehnologija –alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i socijalnih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informisanje svih socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i socijalna mreža za upoznavanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

 

POINT ima pet cjelina

 

Point Live – konferencija u art kinu „Kriterion“ u Sarajevu – prezentacije, predavanja, multimedija, paneli, skype razgovori, filmovi i diskusije. Puna tri dana rada konferencije sa preko 50 predavača, prezentatora i panelista iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

 

POINT Hack aktivnosti bazirane na praktičnom radu u različitim projektima, alatima i inicijativama. Ova cjelika uključuje “Code sprint challenge” koji će raditi na nekoliko izabranih projekata, praktične radionice koje će oržati eksperti na raznim poljima, kao i sastanke na kojima će učesnici raditi na praktičnim stvarima od njihovog interesa, te će moći unaprijediti svoje projekte i inicijative kroz razgovor sa ostalim učesnicima.

 

POINT strategies, tactics and tools – strateški sastanci organizacija civilnog društva u un-conference modelu. Konferencija kroz ovaj segment nastoji da postane otvoreni prostor sa formalnim i neformalnim sastancima na kojima će aktivisti biti u mogućnosti da istražuju kontekst upotrebe novih tehnologija u različite svrhe, inicijative i projekte, poput korupcije, EU integracija, izbora, monitoringa institucija, edukacije, itd.

 

Point Online – osim za učesnike/ce konferencije, sadržaje ćemo otvoriti i za online zajednicu. Sve sesije će biti uživo prenošene na stranici konferencije, korisnici će moći poslati svoja pitanja putem socijalnih mreža, pa čak i postavljati pitanja u toku prezentacija, komentarisati sesije i prezentatore, kao i učestvovati u online diskusijama. Sve prezentacije, program konferencije i svi važni linkovi će također biti dio stranice.

 

Point Fun – večernji program će biti odmor od dnevnih akcija i aktivizma i ponudit će osvježenja sa muzičke scene. Večernja zabava će se isto tako dešavati u prostoru art kina „Kriterion“, te će ponuditi sadržaje za svaku od tri večeri održavanja konferencije.


http://point.zastone.ba/prijava-akreditacije/

S poštovanjem,

Ispred "Zašto ne" Tima,

Darko Brkan

Predsjednik

civilnodrustvo.ba