Forgot login? | Register
Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla", Sarajevo (nahla)

Kontakt informacije

Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla", Sarajevo (nahla)
Sehija Dedović
Džemala Bijedića 122.
71000
Sarajevo
+387/33/710-650
+387/33/641-664
www.nahla.ba

Dodatne informacije

Nahla je bosanska nevladina organizacija koja, pružajući obrazovanje i podršku ženi i porodici, nastoji poboljšati kvalitet života i promovirati pozitivne vrijednosti u društvu.
- zene
- mladi
- samohrane majke
- roditelji
Edukacija i istraživanje
- educirati što veći broj bosanskih žena u svim oblastima koje su im potrebne za kvalitetniji lični i društveni život i ekonomsko osnaživanje
- promovirati pozitivne vrijednosti i principe vjere koji pomažu ženi u njenom duhovnom razvoju i razvoju ličnosti
- ohrabriti ženu da izgrađuje svoju ličnost i upozna se sa svojim pravima u cilju poboljšanja njenog društvenog statusa i mogućnosti u društvu
- promovirati i ohrabrivati dijalog među kulturama
- izgrađivati pozitivan imidž muslimanke u svim poljima
- ponuditi alternativu mladima kroz različite obrazovne projekte
- biti utočište za sve žene kojima treba pomoć, savjet ili samo topla dobrodošlica i prijateljsko okruženje
1.„Jednake šanse za svaku ženu“ - omogućavanje pristupa tržištu rada ugroženim kategorijama žena (projekt šestomjesečne edukacije žena iz ugroženih kategorija društva (siromašne žene, samohrane majke, nezaposlene supruge invalida, nezaposlene žene s većim brojem djece, žene žrtve rata i žene žrtve nasilja u porodici) koji im pomaže da ovladaju osnovama engleskog jezika i nauče koristiti osnovne kompjuterske programe, te da kroz seminare prepoznaju svoje sposobnosti i steknu adekvatne vještine poslovnog komuniciranja i vođenja dijaloga). Projekt 2008. godine realiziran u saradnji s općinom Centar Sarajevo.

2. „Edukacijom roditelja do kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja djece i mladih“ (projekt koji kroz niz seminara, predavanja i kreativnih radionica roditeljima nudi konkretna rješenja u prevazilaženju odgojnih problema, upoznaje ih s kvalitetnom i neophodnom komunikacijom u porodici, te daje prijedloge za unapređenje odgojne funkcije porodice). Kroz dosada održane seminare obrađene su ukupno 34 različite teme o kojima je govorilo 16 predavača, među kojima doc. dr. Mirjana Mavrak, mr. Elma Selmanagić-Lizde, mr. Lejla Karijašević, Suada Selvić, pedagog- psiholog u penziji, ass. Emina Dedić i drugi.

3.Projekti iz oblasti međureligijskog dijaloga (seminari, radionice i susreti u cilju izgradnje mira i jačanja dijaloga između različitih religija u našem društvu).

4.Klub znanja i kreativnosti (projekt namijenjen tinejdžerkama bez jednog ili oba roditelja u dobi od 13-16 godina, sastoji se od edukativnih radionica iz oblasti komunikacije, psihologije ličnosti, zdravlja žena, informatike itd.)
5.Mala škola menadžmenta (cilj projekta je podstaći žene da unapređuju svoje sposobnosti u poslovnom i svakodnevnom životu. Sastoji se od tri ciklusa - lični, društveni i poslovni menadžment).
6.Projekti iz oblasti vjerske edukacije (edukacija o osnovama islama, kursevi Kur'ana, kursevi svjetskih religija)
1. Osnivanje slicnih centara u vecim BH gradovima
2. Uvezivanje s organizacijama u regionu koje se bave edukacijom i pruzaju podrsku zenama
3. Realiziranje medijskih kampanja usmjerenih ka jacanju svijesti o vaznosti educiranja zenske populacije
1. Samofinansiranje (prihodi od iznajmljivanja prostora, članarine i edukativnih programa koji se naplaćuju)
2. Grantovi vladinih i nevladinih organizacija

Objavljeni sadržaji

Galerija
No Items published in this profile gallery
 

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE
U BOSNI I HERCEGOVINI
UNDP BiH
Anketa
Portal Ngo.ba posjećujem: